Beschermingsbewind
Beschermingsbewind, de naam zegt het al, is een maatregel waarbij de overheid bescherming wil bieden aan mensen die door een psychische of lichamelijke beperking niet in staat zijn om hun eigen financiën te regelen. Ook kan bewind worden ingesteld als er sprake is van een problematische schuldensituatie. Dit beschermingsbewind wordt uitgesproken door de kantonrechter. Alle lopende beschermingsbewinden staan in een openbaar register, het Centraal Curatele- en Bewindregister. Er komt dan een beschermingsbewindvoerder die uw financiën gaat regelen. U kunt dan niet meer vrijelijk over uw inkomen beschikken. In plaats daarvan krijgt u een bepaald bedrag aan leefgeld per week om van rond te komen. Een beschermingsbewind kan rust geven, omdat een derde partij uw financiën overneemt en bijvoorbeeld schuldeisers te woord zal staan. Er kunnen echter ook veel frustraties ontstaan, wanneer het bewind voor uw gevoel niet goed loopt. Veel gehoorde klachten zijn dat er slechte communicatie is tussen de bewindvoerder en zijn cliënten, of dat leefgeld te laat of niet wordt uitbetaald. Hierbij is wel van belang te noemen dat een bewindvoerder niet alle problemen in een keer kan oplossen. Soms heeft dit tijd nodig, helemaal als het bewind net is uitgesproken. Als u problemen heeft met uw bewindvoerder, ga dan eerst met uw bewindvoerder in gesprek waar u tegenaan loopt. Als dit niet tot tevredenheid leidt, kunt u een klacht indienen bij de bewindvoerder. En als het daarna nog steeds niet goed loopt, kunt u zelfstandig en zonder advocaat een verzoek indienen bij de kantonrechter en vragen om een andere bewindvoerder of om het bewind te laten opheffen. Dit laatste kan ook als u het gevoel heeft dat u het zelf weer aankan om uw financiën te regelen, eventueel met behulp van een familielid of vriend. De overheid heeft onlangs besloten dat bijstand van een advocaat bij dit soort zaken, niet meer noodzakelijk is. Mensen die een pro deo advocaat nodig hebben, omdat zij een advocaat anders niet kunnen betalen, kunnen deze advocaat helaas niet meer vragen te helpen omdat de overheid dit niet vergoedt. Het advies is dan om bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of een vriend of familielid te vragen of zij u kunnen helpen met het indienen van een verzoek bij de rechter. Na het indienen van uw verzoek komt u bij de rechter om over de zaak te praten. De bewindvoerder is hier ook dan bij. Daarna volgt er een uitspraak. Is deze uitspraak niet naar uw wens, dan kunt u hiertegen in hoger beroep gaan. Op dat moment heeft u wél recht op een advocaat. Voor meer vragen hierover kunt u contact opnemen met het kantoor. Sneper Advocatuur helpt u graag.
Curatele
Wanneer mensen hun financiële en ook hun persoonlijke zaken niet zelf meer kunnen regelen, kan er een Curatele worden gevraagd bij de kantonrechter. Een Curatele kan ook worden uitgesproken als beschermingsbewind niet meer goed genoeg beschermt. Een curator beslist over financiën, verzorging, behandeling, verpleging of begeleiding van de betrokkene. Iemand die onder Curatele staat is zoals ze dat noemen, handelingsonbekwaam. De betrokkene mag bijna niets meer beslissen zonder toestemming van de curator. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een rechtszaak of het kopen van een auto. Deze beschermingsmaatregel is dan ook het meest verstrekkend. Alle lopende ondercuratelestellingen staan in het Centraal Curatele- en Bewindregister.
Mentorschap
Het mentorschap is bedoeld voor mensen die niet zelf hun persoonlijke verzorging meer kunnen regelen. Een mentor beslist over de verzorging, behandeling, verpleging of begeleiding van de betrokkene. Een mentor kan ook naast een beschermingsbewind worden uitgesproken. De beschermingsbewindvoerder gaat dan over het financiële deel, en de mentor over de persoonlijke verzorging van de betrokkene. Een voordeel van het mentorschap is dat bijvoorbeeld een familielid of vriend die regelmatig bij de betrokkene op bezoek komt, deze taak op zich kan nemen. Zo kunnen snel zaken worden aangeschaft of worden geregeld. Over het algemeen komen een beschermingsbewindvoerder en of curator minder vaak langs dan een mentor dat doet. Er kunnen ook twee personen mentor zijn, dat noemen ze co- mentorschap. Co- mentoren moeten indien nodig allebei bij de kantonrechter verantwoording afleggen voor wat ieder doet. Zo houdt de rechter toezicht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sneper Advocatuur.